Stam Scouting IJsselgroep op naar Texel

Sinds 2014 gaat de stam jaarlijks een weekendje weg! Dit jaar was de organisatie in handen van Tristan en Rudy. Vanzelfsprekend probeerden zij de locatie van het weekend zo lang mogelijk geheim te houden! Op vrijdag 3 mei was het dan zover…

Vrijdag 3 mei 2019

Het is 10 uur ’s ochtends als de stam zich verzamelt op de parkeerplaats van museum More. Een paar weken geleden hebben alle stamleden een linkje gekregen waarmee zij de beginlocatie van het stamweekend konden achterhalen. De Hoek was nog gesloten, museum More is wat minder geschikt voor de stam en zo bleef er maar één voor de hand liggende locatie over: Loetje! Het weekend ging hier rustig van start met koffie en thee! Ook dit jaar waren er een aantal stamleden die voor de eerste keer mee gingen. Zij kregen traditiegetrouw een speciale opdracht waaraan zij konden werken tijdens het weekend. Belangrijkste is dat nieuwe stamleden kunnen aantonen dat zij goed voor een vis kunnen zorgen. Dit kan bijvoorbeeld door de verantwoordelijkheid te pakken door het verzorgen van de vissen in je tuin. Maar dan moet je wel eerst een vijver hebben. Daarom werd aan de “aspirant” leden even piekfijn uitgelegd hoe je een vijver kunt maken. Van een simpele vijver door het ingraven van een houten vat tot en met professioneel aangelegde vijvers, die zo groot zijn dat er op de bouwtekening rekening gehouden wordt met eb en vloed. Om hier onderuit te komen kregen de aspirant leden de mogelijkheid om tijdens het weekend te voldoen aan alle voorwaarden door de speciale opdracht uit te voeren! Na deze wijze les werd het tijd om op pad te gaan! In twee teams vertrokken zij richting Zutphen en Deventer om van hieruit met de trein richting Amsterdam af te reizen. Onderweg kregen de teams een aantal puzzels mee waarmee de eindlocatie bepaald kon worden. Al snel werd duidelijk dat we niet naar Arcen in Lumburg zouden gaan zoals zoveel dachten, maar we gingen richting Den Helder! Onderweg werd er nog even een pitstop gehouden in Amsterdam waar er een drankje werd gedaan in de Schreierstoren, een belangrijke verdedigingstoren uit de VOC-tijd. Na een vrij lange treinreis kwamen we dan eindelijk aan in Den Helder waar we net de veerpont naar Texel van 5 uur misten . Gelukkig zat er een restaurantje bij de veer zodat we ons niet hoefden te vervelen. Om half 6 verruilden we het vaste land voor het ruime sop waarna we rond half 7 op de eindlocatie in Den Burg aankwamen. Nadat het Scoutinggebouw verkend was, boodschappen waren gedaan en er gegeten was, werd Den Burg nog even verkend. Om twaalf uur werd dan nog even Tristan in de schijnwerpers gezet, want hij was jarig!

Zaterdag 4 mei 2019

Vroeg op, want vandaag staat het uitje op het programma! Eerst even een paar fietsen ophalen bij Kooiman tweewielers en dan op naar Oudeschild! Hier lag de TX10 voor ons klaar om de Waddenzee op te gaan om garnalen te vissen. Het was best wel fris, maar dat mocht de pret niet drukken want het was een fantastische ervaring! Tot tweemaal toe werden de netten neergelaten waarbij vooral garnalen werden gevangen, maar ook zeesterren, krabben, rode poon, diverse platvissen zoals tarbot, tong en schol. Ook werd er nog een giftige Pieterman gevangen! Wat een keerl! De garnalen werden aan boord gekookt zodat er direct geproefd kon worden. Het was wel even oefenen met pellen, maar verser vind je ze niet! Teruggekomen in de haven werd er geluncht en een visje gegeten bij de plaatselijke visboer. ’s Middags was er in principe geen programma zodat iedereen voor zichzelf kon kiezen wat hij/zij ging doen. Een deel van de stam koos ervoor om een rondje te gaan fietsen en Den Burg onveilig te gaan maken. Het andere deel koos er voor om een bezoekje te brengen aan de plaatselijke herbergier, in dit geval de Texelse Bierbrouwerij! Man, man, man, wat was dat lekker! Aan het begin van de avond is de stam uit eten geweest bij de pizzeria. Het was 4 mei en daarom werd er om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Een bijzondere ervaring voor velen! ’s Avonds werd er in het clubgebouw nog een legendarische quiz gespeeld! Uiteraard kwamen beroemde vragen zoals “Welke Belgische wielrenner wordt ook wel de Das genoemd?” voorbij, maar ook moeilijke muziekvragen kwamen aan bod. Uiteindelijk waren het Renze en Kjell die aan het langste eind trokken en de quiz wonnen Na een zware strijd werd er nagenoten in het dorpscafeetje. Het was weer oergezellig!

Zondag 5 mei

Na een rustige start was het dan alweer tijd om richting huiswaarts te vertrekken. In Den Helder werd nog even de balans opgemaakt wat betreft de 2 heren die voor het eerst mee waren op stamweekend. Het bleek dat zij de opdracht met goed gevolg hadden voldaan en zich dus volwaardig stamlid mogen noemen! Het was een fantastisch weekend met vele hoogtepunten. Op naar volgende editie van het Stamweekend! Deze wordt volgend jaar georganiseerd door Kjell en Isha.

Next Post Previous Post